Categorie├źn
Geen categorie

BRUG OUDERKERK AAN DE AMSTEL VERVANGEN

Wie een heerlijke fietstocht vanuit Oud – Zuid naar Ouderkerk aan de Amstel maakt, zal het niet ontgaan zijn dat de brug over de Amstel in Ouderkerk aan de Amstel inmiddels geheel verdwenen is. De oude stalen brug in de provinciale weg N522 is een belangrijke verbinding.

Brug Ouderkerk verbindt de route langs de Amstel, Ouderkerk, Amstelkveen en Amsterdam Zuid – Oost. Vanaf de A2 bereikt men via de brug Amstelveen, Buitenveldert – Zuid en Oud – Zuid. Veel auto’s en bussen maken gebruik van de brug.

Sluiproutes biedt de brug ook, in geval van files op de A9.

De verwijderde brug was ruim honderd jaar oud. De Provincie Noord – Holland hanteert een levensduur voor bruggen van honderd jaar. In de voorbije eeuw is de belasting van bruggen in het algemeen toegenomen door bijvoorbeeld zwaar vrachtverkeer over de weg en een explosief gegroeid aantal personenwagens op de openbare wegen. Een brug stort na 100 jaar niet in, maar de Provincie Noord – Holland bouwt preventief na een eeuw een nieuwe brug. Een modern stuk infrastructuur.

In de zomer van 2022 is de oude brug verwijderd door een aannemerscombinatie. Er werden twee bruggen teruggelegd. De noordelijke brug biedt ruimte aan een rijwielpad en een baan voor autoverkeer richting Amstelveen. De zuidelijke brug heeft een autobaan in de omgekeerde richting in combinatie met een wandelpand voor voetgangers.

Onder de bruggen is aan beide zijden ruimte gemaakt voor een onderdoorgang parallel aan de Amstel, speciaal voor rijwielverkeer. Alle verkeersstromen zijn nu gescheiden. De veiligheid is hierdoor fors vergroot.

Tijdens de sloop had het verkeer last van stremmingen en blokkades, die behoren thans tot het verleden. De zuidelijke brug werd in juni voor verkeer opengesteld.

Bezoekers valt het op dat de modern ogende brug een elegant geval is. Oude foto’s van de historische situatie zijn op grote tegels geprint, zodat men de oude brug niet hoeft te vergeten. Met het bijgevoegde metselwerk is de brug een fraai bouwwerk.