Categorieën
Geen categorie

#Minister #Wopke #Hoekstra spreekt bij #Nationale #Kristallnachtherdenking in #Portugese #synagoge

Op woensdag 9 november houdt het Centraal Joods Overleg de Nationale KRISTALLNACHTHERDENKING in Amsterdam. Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier, is spreker bij de herdenking.

Daarnaast spreekt Paul Joseph (83), wiens ouders in de jaren ’30 uit Duitsland naar Nederland vluchtten en met het gezin bezet Nederland wisten te ontvluchten om aan deportatie te ontkomen. Ook CJO-voorzitter Chanan Hertzberger voert het woord.

De Kristallnacht was in 1938 de start van georganiseerde gewelddadigheden tegen de Joodse bevolking in nazi-Duitsland. Duizenden synagogen en andere Joodse gebouwen en bedrijfspanden van Joden werden aangevallen en in brand gestoken; bijna honderd Joden werden vermoord.

De herdenking vindt plaats in de Portugese synagoge, Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam en begint om 17.00 uur.

De herdenking wordt gepresenteerd door Hadassah Drukarch (24). Haar grootvader was de rabbijn van de Portugese synagoge. Hij was met zijn vrouw in de oorlogsjaren actief in het verzet in Amsterdam. Familie van Hadassah vluchtte na de Kristallnacht vanuit de Duitse stad Essen naar Nederland.

Deelname aan de herdenking kan door opgave via aanmelden@cjo.nl.#