Categorieën
Geen categorie

Wijkraad legt krans bij Nationaal Slavernij Monument

Wijkraad Zuid-West Amsterdam heeft een krans gelegd bij het Nationaal Slavernij Monument in het Oosterpark in Amsterdam. Dit vanwege de jaarlijkse herdenking en viering van de Afschaffing van de Slavernij in Suriname, op de eilanden Curaçao, Bonaire, Aruba, St. Eustatius, Saba en St. Maarten op 01 juli 1873.

De Wijkraad legde de krans in aanwezigheid van het landelijk bestuur van de FNV, de grootste vakbond van Nederland.

Binnen het werkgebied van de Wijkraad staat ook een Slavernijmonument, op het Surinameplein. Jaarlijks zijn er afgevaardigden van de Wijkraad aanwezig bij de ceremonie op het Surinameplein, waar dit jaar echter de herdenking was afgelast om besmetting met het CORONA-virus te voorkomen.

Enige jaren terug stelde de Wijkraad nadrukkelijk een #anti-#discriminatieprotocol vast. Wijkraad Zuid-West staat voor een inclusieve, cultureel diverse samenleving waar ieder mens gelijkwaardig is. Dit leidende concept wordt vertaalt in alle activiteiten van de Wijkraad en de Stichting Wijkopbouworgaan Zuid-West.

Sedert 1952 organiseert het Wijkopbouworgaan Zuid-West de jaarlijkse 4 mei herdenking bij het #fusillade monument op de #Apollolaan-hoek #Beethovenstraat.

Twee jaar terug nam Wijkraad Zuid-West Amsterdam het initiatief om de voormalige dodencel van #Hanny #Schaft in de gevangenis aan de #Havenstraat 2 te behouden voor de toekomst. De British School of Amsterdam werkt daar thans aan de bouw en verbouw van de voormalige #Bajes om daar een school voor 1200 leerlingen te vestigen.

File:Begrafenis van Hannie Schaft en andere ...

De British School of Amsterdam heeft de Wijkraad gegarandeerd dat de dodencel behouden wordt, gerestaureerd zal worden en aan de cel zal een educatief programma voor de scholieren worden verbonden met een permanente tentoonstelling over het leven van Hanny Schaft.

War Cemetery Bloemendaal 26-9-2015Hanny Schaft was een Haarlemse rechtenstudente die zich aansloot bij het #verzet tegen de Duitse #bezetter. Zij werd opgepakt en veroordeeld door de Nazi-bezetters van ons land en in de duinen bij Overveen standrechtelijk geëxecuteerd vanwege haar bijdrage aan de strijd om herstel van de #vrijheid . Deze nationale heldin ligt begraven op de erebegraafplaats in #Overveen.

Zaandam, Jan Bonekamp en Hannie Schaft-monument ...https://hannieschaft.nl/herdenking/1
https://www.at5.nl/artikelen/186525/dodencel-verzetsheldin-hannie-schaft-mogelijk-gesloopt
https://www.parool.nl/nieuws/wijkraad-wil-sloop-dodencel-hannie-schaft-voorkomen~b35c64a3/