Shoah: Razzia-monument Olympiaplein

MOTIE WIJKRAADZUID-WESTAMSTERDAM (woczuidwest.nl) 

Wijkraad Zuid West Amsterdam nam in 2017 kennis van een motie die Stadsdeelcommissie Zuid heeft aangenomen, over het voornemen om een monument te plaatsen naar aanleiding van de razzia, gehouden op 20 juli 1943 op het Olympiaplein. Joodse inwoners uit ondermeer de Olympiabuurt werden die dag opgepakt en gedeporteerd naar een concentratie- of vernietigingskamp.

De Wijkraad Zuid West steunt weliswaar deze motie en is absoluut voorstander van het oprichten van een gedenkteken. Maar zij bestrijdt dat zij daarin vooraf of achteraf is gekend. 

De Wijkraad Zuid-West Amsterdam had graag op democratische wijze betrokken willen worden over de locatie en de vormgeving van het huidige ontwerp, een man met tas met een voetbal ervoor, refererend aan het sportende niet-Joodse publiek op het plein tijdens de razzia.

Deze opzet, uitgewerkt door Stadsdeel Zuid in samenwerking met een kunstenaar en een lyceum is niet aan de buurt voorgelegd. Daarnaast is een buurtinitiatief van de Cultuur Commissie Stadionbuurt voor een herdenkingsmonument voor onze Joodse medebewoners genegeerd, hetgeen uit democratisch oogpunt incorrect is. 

Los daarvan trekt de Wijkraad Zuid West in twijfel of de Stadsdeelraad gerechtigd is om via een motie de openbare ruimte van dit deel van het Olympiaplein in te vullen, omdat dit een grootstructuur gebied is.     

Om deze redenen heeft de Wijkraad Zuid West Amsterdam op 17 december 2019 unaniem een motie aangenomen om het democratische proces en de brede draagvlaktoetsing bij dit belangrijke herdenkingsmonument te starten. Hierbij staat het huidige ontwerp alsmede de voorlopige locatie van het herdenkingsmonument ter discussie.  

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven