De Participatiewet is totaal mislukt. Voor een kwetsbare groep mensen is de arbeidsmarkt overhoop gehaald zonder enig resultaat. Een grondige herziening van de wet is nodig. Daarnaast moet de functionaliteit van de sociale werkvoorziening weer terugkomen. Dat is de reactie van het CNV op de op 26 november 2019 gepresenteerde evaluatie van de Participatiewet.

‘Ondanks de enorme groei van de werkgelegenheid, staan er nog steeds duizenden mensen aan de kant. Het aantal werkgevers dat mensen met een arbeidsbeperking in dienst neemt, stijgt niet. De baankansen voor de doelgroep die voorheen in de sociale werkvoorziening werkten is zelfs afgenomen. Ook stijgt het aantal mensen dat vanuit de bijstand een baan vindt nauwelijks, met slechts 1,5%. We kunnen dus niet anders concluderen dat de Participatiewet totaal mislukt is ,’ aldus Willem Jelle Berg, CNV-bestuurder.

Leden van Wijkraad Zuid-West Amsterdam en bewoners uit de wijken hebben samen met de Wijkraad geparticipeerd in de evaluatie van de Participatiewet. Zij konden hun ervaringen delen en vonden vaak voor de eerste maal een luisterend oor omtrent hun ervaringen met de Participatiewet.

‘Vanuit een constructieve houding heeft het CNV lang meegedacht over verbeteringen van de Participatiewet. Echter, de uitkomsten van dit onderzoek zijn zo negatief dat we niet anders kunnen concluderen dat deze wet faliekant is mislukt.’

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven