Synagoge West krijgt naambord

Sjoel West is één Synagoges voor Amsterdam Zuid-West. Recentelijk kreeg de sjoel een naambord aan de voorgevel, een primeur voor de synagoge die circa een halve eeuw terug werd opgericht door wijlen Dr. Bloeme Evers, een overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz.

naambord aan de gevel

De Sjoelgemeenschap bloeit. Regelmatig zijn er Sjabbat-diensten op de zaterdagen Joodse feestdagen. Verder organiseren jonge leden een team dat activiteiten ontwikkelt; filmdagen, spelletjesmiddagen, high tea, Joodse les voor kinderen, ouderen en volwassenen, sjabbat-maaltijden, concerten en interreligieuze ontmoetingen. Alles op het snijvlak van religie, wetenschap, kunst, cultuur en recreatie.

Voor de onthulling van het eerste naambord voor deze voorheen, “schuil-sjoel”, kwam de Opperrabbijn van Düsseldorf in Duitsland over naar Amsterdam. Opperrabbijn Mr. Drs. R. Evers was tot voor enige jaren de rector van het Nederlands Israëlitisch Seminarium, de Joodse opleiding voor Godgeleerden en andere religieuze functionarissen, lid van het Rabbinaat van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge, Rabbijn en perswoordvoerder van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap.

Evers is onder diens vakgenoten een zwaargewicht en een veel gevraagd rabbinaal rechter die opgroeide in Amsterdam Nieuw-West en sjoel ging in Sjoel-West. Zijn komst voor de onthulling was dan ook een grote zaak in Joods Amsterdam, waar de Joodse pers uitgebreid over berichtte.

Opperrabbijn Raphaël Evers

Een Klezmergroep speelde geestdriftig traditionele Jiddische muziek, de Opperrabijn hield een toespraak, evenals een stadsdeelbestuurder van Nieuw-West en de voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam. Hierna werd op straat vrolijk de Horra gedanst door de Sjoelgangers en buurtbewoners. Een niet alledaags, wonderschoon tafereel.

Daarnaast waren vertegenwoordigers aanwezig van het Breed Interreligieus en Intercultureel Overeg (B.I.I.O.) West namens hun respectievelijke kerkgenootschappen, religieuze en levensbeschouwelijke organisaties.

Vriendschappen en interreligieuze banden werden daarna stevig aangehaald gedurende de uitgebreide en uitstekend verzorgde koosjere receptie in Sjoel West. Wijkraad Zuid-West Amsterdam feliciteert de Sjoelcommissie met deze mijlpaal.

onthulling van het naambord aan de gevel van Sjoel West

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven