Wijkraad steunt actie Huurders Belang Zuid

Sommige woningcoöperaties vormen een bedreiging voor het bestand aan sociale huurwoningen in Oud-Zuid en Buitenveldert. In het  bijzonder die woningcoöperaties die  sociale huurwoningen verkopen. Wijkraad Zuid-West Amsterdam eist van de coöperaties de bescherming van het bestand aan sociale huurwoning. Huurders Belang Zuid, vertegenwoordigd in de Wijkraad door de bestuursleden Rik den Braber en Jan Leegwater, eist een stop op de verkoop.

Jan Leegwater van HBZ leidt de demonstratie

De protesten tegen de verkoop van sociale huurwoningen aan de Marathonweg is iedere keer weer aanleiding voor een protest door een maatschappelijke coalitie van bewonersorganisaties. Naast Huurdersbelangenvereniging Zuid (HBZ), Wijkraad Zuid-West Amsterdam, en de Bond Precaire Woonvormen en Bewonerscommissies komen tientallen bewoners af op de aanhoudende demonstraties in Zuid.

Voorzitter Simon Bornstein van de Wijkraad: ‘Het onttrekken van sociale huurwoningen aan de huurmarkt leidt tot grote problemen. Honderden Amsterdammers zijn door een chronisch tekort aan betaalbare sociale huurwoningen in Amsterdam Zuid-West duurzaam dakloos, hoewel zij beschikken over een reguliere baan en een normale invulling van hun dagelijks leven. En dat is onacceptabel, zelfs in strijd met de universele rechten van de mens die garanderen dat ieder mens recht heeft op een fatsoenlijk dak boven haar/ zijn hoofd en op een normaal gezinsleven.’

Veel te veel ouders komen klem te zitten. ‘Kinderen moeten op een normale wijze, in rust naar school kunnen, dat is van cruciaal belang voor hun schoolsucces en het behalen van een startkwalificatie op de arbeidmarkt.

vele tientallen demonstranten

Langdurige dakloosheid van een gezin maakt het voor de kinderen uitermate moeilijk om een fatsoenlijke start in hun jonge leven te maken. Het brengt bovendien grote schade toe aan het algemeen maatschappelijk belang.

De actie was gericht tegen het beleid van woningcorporatie Ymere. ‘Wij eisen van Ymere dat onze wijken gemengd blijven. Oud-Zuid is er niet alleen voor yuppen’, aldus Leegwater tijdens de recente demonstratie tegen de verkoop van appartement Marathonweg 8-1. Maar ook andere corporaties verkopen: Alliantie, Rochdale, De Key, enzovoort.

Volgens bewonerscommissie Olympia, komt Ymere gemaakte afspraken niet na en verkoopt de corporatie meer woningen dan percentueel is afgesproken. Een eenvoudige arbeiderswoning aan de Marathonweg brengt al ruim drieduizend Euro op bij verkoop door de woningnood in de stad. Dat is lekker vangen!

Leegwater: ‘wij willen dat onze bewoners niet hun buurt of zelfs de stad uit worden gejaagd. Wij wensen dat onze kinderen in de stad moeten kunnen blijven wonen!’

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven