Wijkraad wil reparatie AOW-gat Surinaams-Nederlandse ouderen

Wijkraad Zuid-West Amsterdam verzoekt de Tweede Kamer der Staten-Generaal om reparatie van het AOW-gat waar in Suriname geboren Amsterdammers met de Nederlandse nationaliteit mee te maken kunnen krijgen.

Duizenden in Suriname geboren Nederlandse ouderen wensen reparatie van hun zogeheten AOW-gat. Doordat zij geen volle vijftig jaren in Nederland gewoond hebben ontvangt deze groep ouderen een lager basispensioen. Een aantal mensen leeft daardoor op hun oude dag in bittere armoede.

Iedere burger bouwt in vijftig jaar AOW op. Ieder jaar twee procent. Ieder jaar dat een persoon niet in Nederland woont, telt niet mee in de opbouw van het individuele AOW-recht. Nederlanders die pas op latere leeftijd naar Nederland zijn gemigreerd, missen een fors deel van hun pensioenopbouw.

Eén van de oorzaken ligt daarin, dat de Republiek Suriname onafhankelijk werd van Nederland, er zijn daarbij geen afspraken gemaakt over het meenemen van de pensioen en of AOW rechten die voor de onafhankelijkheid van de Republiek Suriname zijn opgebouwd.  

Voor de onafhankelijkheid viel Suriname onder de Nederlandse wet en werden sociale lasten afgedragen om onder andere een AOW op te bouwen, maar na de onafhankelijkheid van de Republiek Suriname verviel dit voor hen die de Surinaamse nationaliteit verkregen en in Zuid-Amerika bleven wonen.

De grote groep Surinamers met de Nederlandse nationaliteit die zich in Nederland vestigde, bouwde vanaf de vestiging hier en lande wederom AOW op vanaf het moment van vestiging. Een gevolg is dat tientallen procenten op het basispensioen gekort wordt. Dit wordt ook wel het AOW-gat genoemd.

De meeste burgers die dit betreft hebben levenslang gewoond binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Een groep van deze ouderen verkeert in bittere armoede. Het streven naar reparatie van dit AOW-gat kan worden aangemerkt als het streven naar sociale rechtvaardigheid voor deze doelgroep.

In 2009 verwees staatssecretaris Klijnsma de groep naar de Surinaamse regering voor een oplossing. 

Wijkraad Zuid-West Amsterdam wenst dat Nederlandse staatsburgers niet het slachtoffer worden van onrechtvaardige Nederlandse wetgeving en verzoekt de Tweede Kamer der Staten-Generaal om reparatie van het pensioengat voor de groep in Suriname geboren Nederlanders in Zuid-West Amsterdam zodat hun bestaanszekerheid niet verder in gevaar gebracht zal worden.


Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven