Stop de verkoop van Sociale Huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn goud waard.
Per 5 februari staat Marathonweg nummer 9, één hoog, te koop. In januari is verkocht: Marathonweg 19, ook één hoog. Bepaald geen grote woningen: circa 45 vierkante meter. Heel geschikt voor ouderen, deze gerenoveerde kleine woningen op de eerste verdieping. Maar die mogen nu gewoon op driehoog blijven zitten. Jammer dan. Vraagprijs is € 325.000. Verkopende partij: woningcorporatie Ymere. Hoe kan dat, vraag je je af. Een sociale huurwoning te koop? Voor die prijs? Er is toch een verkoopstop, ingesteld door dat knetterlinkse Amsterdamse college?

Enorme vraag naar betaalbare huurwoningen
De vraag naar een fatsoenlijke woning met een huur onder de € 720 is gigantisch. Mensen die niet bij een bepaalde doelgroep (statushouders, verwarde personen, jongeren, ex-gedetineerden, enzovoort, er zijn wel 18 categorieën) zijn ingedeeld, maar wel met een laag inkomen, moeten meer dan 10 jaar wachten tot zij aan de beurt zijn. Dolgraag zouden zij zo’n woning willen betrekken, toch gaat ie in de verkoop. Hoe kan dat?

Huurwoning in middensegment verdwenen
Tussen de € 720, de sociale huurgrens, en de € 1500 wordt praktisch niets meer te huur aangeboden. Alleen als je een huur gaat betalen onder de € 720 per maand kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Vandaar die vraag waar het aanbod bij lange na niet aan kan voldoen.

Woningcorporatie gewoon bedrijf
Toch durven woningcorporaties die zo gewilde huurwoningen nog altijd te koop te zetten. Het zijn ook geen verenigingen meer met de bewoners als beslissende leden, maar sinds eind vorige eeuw stichtingen. Doel lijkt niet te zijn het op peil houden van de sociale voorraad, maar het gezond houden van de eigen organisatie (bijvoorbeeld het waarborgen van het eigen inkomen). Op de barricaden staan voor de mensen die zijn aangewezen op betaalbare huurwoningen….. ?

Het geld lonkt
Er zijn corporaties die er voor kiezen te profiteren van de hausse in de extreem krappe markt. De verleiding is te groot. Meer dan drie ton leveren die woninkjes op in de Olympiabuurt. Dus: cashen! Nog ruim 150 woningen (maal 3 ton geeft ruim 45 miljoen!) wil Ymere verpatsen van het 550 appartementen tellende Olympia Complex, 325 zijn er de afgelopen 10 jaar verkocht. De politiek lijkt er geen greep op te hebben.
Hier moet direct een eind aan gemaakt worden.

‘STOP DE VERKOOP NU!’

zal de kernleus zijn van Bewonerscommissie Olympia, Huurdersbelang Zuid en Wijkraad Zuid-West Amsterdam.

Schrijf vast in uw agenda: vrijdag 1 maart om 16.00 verzamelen bij het kantoor van de bewonerscommissie: Olympiaweg 36-huis om stampij te gaan maken. Nadere actiedetails zullen volgen.Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven