Uitbreiding Schiphol stoppen

Wijkraad Zuid-West Amsterdam wil dat de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de uitbreiding van Schiphol een halt toeroept. De Wijkraad stelt dit in een brief aan Hans Alders, voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol en separaat ook aan Minister Cora van Nieuwenhuizen.

Schiphol

Thans zijn er 510 000 vliegbewegingen (landen en opstijgen) op de internationale luchthaven Schiphol. Sommigen bepleiten een doorgroei naar 2023 met ruim 10.000 verkeersbewegingen meer.

Wijkraad Zuid-West Amsterdam deelt de opvatting van Adnan Tekin van de Provincie Noord-Holland, dat nieuwe criteria op de groei van de luchthaven toepasselijk verklaard moeten worden.

De Wijkraad maakt zich grote zorgen om de grote hoeveelheden ultrafijnstof en de grote CO2 uitstoot van het luchtverkeer, in relatie tot de bescherming van de gezondheid van bewoners van Amsterdam-Zuid.

De Wijkraad wijst Dick Benschop, voorzitter van Schiphol er op dat bewoners van Amsterdam-Zuid het verschil tussen 70 of 75 decibel geluidsoverlast niet kunnen horen. De geluidsoverlast veroorzaakt door Schiphol is eenvoudig te hoog.

Anders dan in het verleden behoort Schiphol de gemaakte afspraken omtrent groei, overlast en milieuschade wel na te leven. De Rijksoverheid behoort daarbij volgens de Wijkraad haar wettelijke zorgplicht na te komen jegens de burgers en 2,5 miljoen omwonenden van Schiphol.

Wijkraad Zuid-West Amsterdam doet een beroep op de steun van de Natuur en Milieu Federatie Noord-Holland onder leiding van S. Akkerman, op René Groot, operationeel directeur van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij em Matt Poelmans, de vertegenwoordiger namens de bewoners in de Omgevingsraad Schiphol.

In de Omgevingsraad Schiphol overleggen de ruim 40 omliggende gemeenten en vier betrokken provincies met elkaar over Schiphol gerelateerde themata.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven