Wijkraad wil behoud Huis van de Wijk Olympus aan Hygieaplein

Europaschool
De Europaschool aan het Hygeaplein wil uitbreiden. Sedert enige maanden gaat de mare dat het Huis van de Wijk Olympus daarom moet verhuizen naar een kleinere locatie aan de Speerstraat hoek Olympiaweg. Bewoners en organisaties die de locatie aan het Hygieaplein nu gebruiken zijn hierover door de directie van Stichting S.O.O.Z. niet formeel geïnformeerd. Ook in de onlangs uitgekomen digitale Wijkkrant wordt er geen woord over gerept.

 

Bewonerscommissie
Met de bewoners rondom de mogelijke nieuwe locatie is geen sprake geweest van enig overleg van wat zij er van vonden. Niet met de verhuurder ‘Eigen Haard’  en niet met de SOOZ. Gealarmeerde omwonenden van Speerstraat en Olmpiaweg hebben, toen ze er lucht van kregen, zich in juni direct georganiseerd in een bewonerscommissie.
Op 7 augustus is er een overlegavond geweest van omwonenden met SOOZ. Tijdens die avond kwam duidelijk naar voren dat de omwonenden de komst van het Huis van de Wijk helemaal niet zien zitten, behalve dan op zeer strikte voorwaarden. Zo strikt, dat het eigenlijk niet meer leuk is voor de eventueel intrekkende clubjes. De buren vonden dat ze wel eerder op de hoogte gebracht hadden kunnen worden. De leiding van S.O.O.Z. putte zich uit in het aanbieden van verontschuldigingen voor de niet-transparante gang van zaken.

Voorwaarden
Het is de bedoeling dat de bewonerscommissie Speerstraat/ Olympiaweg afspraken maakt met S.O.O.Z en de verhuurder van het pand over het gebruik door bewoners en buurtorganisaties. Zo zouden er geen feesten en partijen mogen worden gegeven (houten vloertjes, gehorig) en mag er geen gebruik van de tuin worden gemaakt door bezoekers.

Zorgplicht
De meeste clubs willen helemaal niet verhuizen naar de nieuwe locatie, feitelijk twee begane-grond-woningen en een winkelruimte. Er is géén grote zaal, voor hen géén tuin,  géén ruimte van enige fatsoenlijke omvang. Hierdoor hebben de huidige gebruikers van Huis van de Wijk Olympus ernstige bedenkingen of ze wel mee willen verhuizen. Duidelijk is dat het voor Buurtbuik allemaal erg krap wordt, eigenlijk te krap. De keuken, het gezamenlijk eten, de opslag van het eten. En kan er nog wel gedanst worden, gevioold, gelachen, gekeet?

Dansgym voor de prettig gevulde mens

Eis Wijkraad Amsterdam Zuid West
Gelet op de hierboven beschreven ontwikkelingen eist de Wijkraad Amsterdam Zuid West het behoud van het Huis van de Wijk aan het Hygieaplein. De Wijkraad is er nog helemaal niet van overtuigd dat de Europaschool de gehele ruimte voor zich op eist. Zij eist dat de Gemeente Amsterdam en S.O.O.Z alle huidige organisaties een onderdak garanderen om kwetsbare bewoners niet te duperen.
Inmiddels is een petitie opgestart die massaal door buurtbewoners wordt ondertekend. Voor organisaties die niet mee willen verhuizen, maar wel weg moeten uit de huidige locatie, beveelt de Wijkraad aan onderdak te zoeken in het Haarlemmermeerstation, bij het Trammuseum.

Eén gedachte over “Wijkraad wil behoud Huis van de Wijk Olympus aan Hygieaplein

  1. Is er contact hierover met andere huizen van de Wijk en de daar actieve bewoners? Solidariteit is geboden en die komt niet vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven