Wijkraad in bezwaar tegen komst digitale mupi’s

Mupi’s zijn digitale reclamezuilen op de openbare weg, die onder alle weersomstandigheden goed zichtbaar zijn. Reclamebedrijf JCDecaux wil bestaande reclamezuilen vervangen door digitale en heeft daarvoor vergunningen aangevraagd. Bijvoorbeeld aan de Amstelveenseweg:

‘Aanvraag omgevingsvergunning Amstelveenseweg, 115-H Stadsdeel Zuid -26 september 2018:
Amstelveenseweg 115-H, 1075 VX : voor het vervangen van een roterend reclameobject door een digitaal reclameobject (mupi) op de locatie omgeving Amstelveenseweg 115, ingekomen d.d. 24 augustus 2018. OLO-nummer 3873371.’

Amstelveenseweg 115 is nabij de drukke kruising met de Zeilstraat.

 

Een mupi in Stadsdeel Oost

 

De Wijkraad is in bezwaar gegaan bij de Gemeente Amsterdam. Wijkraad Amsterdam Zuid West stelt zich op het standpunt dat  het stadsgezicht van Plan Zuid, evenals het historisch ensemble dat het straatbeeld in Oud-Zuid vormt, beschermd dient te worden. De komst van opdringerige, digitale reclame zuilen met bewegende beelden en teksten in ons straatbeeld is hierom niet gewenst.

Ook maakt de Wijkraad zich grote zorgen omtrent de verkeersveiligheid. Daar waar “appen” op mobiele telefoons achter het stuurwiel en op de fiets van regeringswege verboden zullen worden door de invoering van nieuwe regelgeving, schept de Gemeenteraad onverantwoorde verkeerssituaties door het plaatsen van digitale reclame zuilen op de toch al onoverzichtelijke verkeerspleinen en -straten in Zuid.

Het plaatsen van digitale reclamezuilen treffen wij al aan langs de haltes van Amstelveenlijn 51 en op Station Zuid. Ook dit stuit tegen de borst. Met succes hebben de Nederlandse Spoorwegen de digitale informatiezuilen teruggedrongen door de vaste, niet-digitale vertrektijdenborden op de sporen en in de stations te handhaven. Reizigersorganisaties protesteerden terecht tegen de plaatsing van de onrustige zuilen en borden.

De Wijkraad verzoekt daarnaast de Gemeenteraad om een stringent beleid ten aanzien van de plaatsing van reclamezuilen in het algemeen en het plaatsen van digitale reclamezuilen in het bijzonder.

Dit om daarmede het stadsgezicht, straatbeeld niet te vervuilen en de verkeersveiligheid te waarborgen. Wijkraad Zuid West Amsterdam keert zich fel tegen verdere commercialisering van de publieke ruimte in Oud-Zuid. Wij wensen van onze stad geen pretpark te laten maken.

Om genoemde redenen maakt de Wijkraad bezwaar tegen het afgeven van vergunningen die het plaatsen van digitale reclame uitingen mogelijk moeten maken. In het onderhavige geval de aanvraag voor een digitale mupi

1. op de Amstelveenseweg nabij nr 115;
2. op het Hoofddorpplein nabij nr 1;
3. op de De Lairessestraat nabij nr 92;
4. op de De Lairessestraat nabij nr 19.

Voor een rustig straatbeeld               Tegen verdere vercommercialisering van de publieke ruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven