Wereldsteden sluiten zich aaneen tegen grootkapitaal.

Wijkraad Amsterdam Zuid West staat voor leefbaarheid van de stad voor de bewoners. Het grootkapitaal vormt de laatste jaren de grootste bedreiging van de sociale cohesie. Er dient een kracht, een beweging te worden ontwikkeld tegen het grote beleggersgeld. Daar wil Wijkraad Amsterdam Zuid West de komende tijd een rol in spelen. Ondertussen begint ook de politiek langzamerhand wakker te worden, getuige het volgende persbericht van de gemeente:

Amsterdam luidt noodklok bij VN
16 juli 2018

Veel Amsterdammers hebben het erover: het is druk in de stad, vooral in het centrum. Het lijkt wel of iedereen in Amsterdam wil verblijven. Door de grote vraag en het geringe aanbod, stijgen de huizenprijzen en exploderen de huren. Een huis huren of kopen? Niet te doen.
Dit probleem is niet uniek voor Amsterdam. Andere populaire wereldsteden hebben hetzelfde. Daarom stuurden acht van die steden, waaronder Amsterdam, hierover een brandbrief aan de Verenigde Naties.

Met minder geld kom je de stad niet meer in.
Steeds meer (internationale) investeerders met veel geld kopen huizen in een populaire stad op. Ze verkopen ze met veel winst door, verhuren ze voor hoge prijzen of zetten ze op Airbnb. Door de grote vraag en het geringe aanbod, stijgen de huizenprijzen en exploderen de huren. En ontstaat er een tweedeling tussen arm en rijk. Mensen met een laag of gemiddeld inkomen kunnen bijna niet meer in Amsterdam terecht. Al helemaal niet in het centrum.

Zielloze toeristische trekpleisters
Behalve dat de stad alleen nog maar bereikbaar wordt voor mensen met veel geld, veranderen woonbuurten in toeristische trekpleisters zonder ziel. Het gemengde karakter verdwijnt uit de stad, evenals de samenhang in wijken en de betrokkenheid bij de stad. Dat is zorgwekkend. Daarom besloot Amsterdam zich aan te sluiten bij 7 wereldsteden met hetzelfde probleem. Zij overhandigden maandag 16 juli in New York de Verenigde Naties een brandbrief.

Winst, winst, winst.
De steden die zich nu hebben aangesloten zijn New York, Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona, Montreal en Montevideo. Maar daar komen er meer bij. De belangrijkste boodschap van de brief: de samenleving in populaire grote steden wordt bedreigd. Het recht van inwoners op betaalbare huisvesting loopt gevaar door speculanten, beleggers en massatoerisme, waar het alleen om zo veel mogelijk winst draait.

Brandbrief.
De acht steden achter de brandbrief – met burgemeester Ada Colau van Barcelona als initiatiefnemer – ervaren dat dit stadsprobleem lastig onder de aandacht is te brengen van de landelijke regering. Ze hebben ook te maken met landelijke wet- en regelgeving. Die voorziet er niet in om op te treden tegen dit probleem. Amsterdam is op dit moment de enige stad in Nederland waar het probleem zo groot is.

Wat is de vraag aan de VN?
De steden pleiten nu gezamenlijk voor een oplossing. Dat doen ze op het hoogste niveau: de VN. Zodat ze op landelijk niveau meer mogelijkheden krijgen om speculatie tegen te gaan bijvoorbeeld. En voldoende betaalbare woningen te houden en te krijgen in de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven