Nieuwe poging gemeente tot beheersing verkameringsproces

De gemeente en het verkameringsproces

Als men een woning wil delen met niet-familie, of als niet-familie één woning bewoont met ieder een eigen huurcontract, dan dient daar een vergunning voor te worden aangevraagd. Dat gebeurt in de meeste gevallen niet, vandaar dat de gemeente maar weinig kijk heeft op het verkamerings-, dus verkruimelingsproces in buurten. Maar het is net als door rood licht rijden: ga je systematisch handhaven (=bekeuren) dan zal het aanmeldingen regenen. Getuige het volgende persbericht wordt een mijns inziens halfslachtige poging gedaan.
Onbegrijpelijk is dat als de woning wordt gedeeld door maximaal drie woningdelers er geen eisen meer zullen worden gesteld aan de geluidsisolatie. Er moet maar een drietal van die jonge honden boven je komen wonen!

Poot uitdraaiende huisjesmelkers aangepakt

Amsterdam, 20 juli 2018

Veel Amsterdammers begonnen ooit zo: een huis met huisgenoten. Gezellig! Altijd een luisterend oor of iemand om een biertje mee te drinken. Maar er kán je een poot worden uitgedraaid. Amsterdam gaat huisjesmelkers aanpakken die rijk worden over de rug van bijvoorbeeld studenten, arbeidsmigranten en zelfs gezinnen die woningdelen.
Voor veel mensen is het soms de enige manier om in Amsterdam te wonen: woningdelen. Een huurhuis is namelijk lastig te vinden. Maar de kamerprijzen zijn soms enorm en de woonomstandigheden kunnen ronduit slecht zijn. Amsterdam neemt daarom maatregelen.

Onderzoek naar woningdelen
Onlangs deed Amsterdam een onderzoek naar woningdelen. Met woningdelen bedoelen we in het gemeentelijke beleid dat drie of meer volwassenen, die geen gezin vormen, samen gebruik maken van een woning.
Vaak geen vergunning en geen eigen wooncontract
Wat bleek: slechts een heel klein deel van de verhuurders heeft de vereiste vergunning. Ook werd duidelijk dat woningdelers vaak geen eigen huurcontract hebben. Daardoor is het onzeker wat je rechten zijn en hoe lang je ergens kunt blijven wonen.

Overlast

Ook was er sprake van overlast. Denk aan geluidsoverlast, veel fietsen voor de deur en extra afval in straten waar veel kamers worden verhuurd.

Maatregelen per 2020
Amsterdam kan niet zonder woningdelen. Maar huurders moeten we wel beschermen. En overlast voor de buurt willen we voorkomen. Daarom gaan op 1 januari 2020 nieuwe maatregelen in:
Een individueel huurcontract voor elke woningdeler wordt deel van de nieuwe vergunningsvoorwaarden. Huurders kunnen dan altijd hun recht halen als ze teveel huur betalen of op een andere manier benadeeld worden. Om overlast te voorkomen, wordt onderzocht of in bepaalde appartementencomplexen, straten of buurten een quotum moet worden ingesteld. Dat zou betekenen dat er maar een beperkt aantal woningen een vergunning kan krijgen voor woningdelen. Tot het zover is, controleert Amsterdam éxtra op misbruik door huisjesmelkers en woningdelen zonder vergunning.

Minder ingewikkeld
Maar voor woningdelers die zich netjes aan de regels houden, willen we het minder ingewikkeld maken. Daarom gaan we per 2020 de regel schrappen dat geluidsisolatie moet worden aangebracht bij woningdelen door 3 personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven