Wijkraad solidair met politieke doelen van “bezetting”sociale huurwoning

Wijkraad Zuid-West verklaart zich solidair met de politieke en maatschappelijke doelen van de actiegroep Actiegroep Niet Te Koop.
De Wijkraad is heel boos en eist dat de verkoop van sociale huurwoningen in Amsterdam wordt gestopt.

Actiegroep Niet Te Koop heeft een sociale huurwoning aan de Borgerstraat naar eigen zeggen “bezet” om aandacht te vragen voor de wooncrisis in de hoofdstad. Er is een schrijnend tekort aan betaalbare koop- en huurwoningen. Er is sprake van een échte WOONCRISIS.

Citaat:

Brief aan Stadgenoot
Actiegroep Niet Te Koop blijft Borgerstraat 75 bezetten totdat corporatie Stadgenoot besluit deze woning niet meer te koop aan te bieden, zo te behouden voor de sociale voorraad en volgens de regels van de woonruimte-verdeling te verhuren. De woning is uitstekend geschikt voor een oudere of een minder valide persoon. Hier de brief die de actiegroep maandag heeft aangeboden aan Stadgenoot: 

Amsterdam, 14 oktober 2019
Stadgenoot Sarphatistraat 370 1018 GW Amsterdam

Aan: Dhr. De Langen bestuursvoorzitter Stadgenoot
 
Geachte heer de Langen,
Op 6 oktober 2019 hebben Huurdersvereniging Oud West (HOW), Huurdersbelang Zuid (HBZ), Bond Precaire Woonvormen (BPW) en Actiegroep Niet Te Koop (ANTK) de woning Borgerstraat 75 bezet. Het doet ons verdriet dat het zover heeft moeten komen. Zoals u weet voeren wij reeds enkele jaren overleg over het verkoopbeleid van o.a. Stadgenoot. In 2016 werd de woning Borgerstraat 73 bezet.

Opnieuw is een leegstaande benedenwoning in de Borgerstraat in de verkoop gezet. 

Bij eerdere acties werd ons beloofd dat Stadgenoot geen benedenwoningen in de Kinkerbuurt meer zou verkopen. De een na de andere benedenwoning wordt echter verkocht.

Ons vertrouwen in Stadgenoot is hierdoor ernstig geschaad. Wij willen een gesprek met u over de ontstane situatie. 

Wij willen dat Stadgenoot stopt met het verkopen van de schaarse sociale huurwoningen in de Kinkerbuurt; met de woning Borgerstraat 75 in het bijzonder. Deze benedenwoning is vlakbij het Huis van de Buurt ‘De Klinker’. In ‘De Klinker’ zijn veel activiteiten voor (oudere) buurtbewoners. Tegenover de woning is het Gezondheidscentrum met artsen, tandartsen, fysio enzovoort. Ook de markt en de winkelstraat zijn vlakbij, evenals de tramhalte.

Stadgenoot is bovendien één van de corporaties die deelneemt aan de voorrangsregeling Van hoog naar laag.

Op de website van Woningnet staat over de regelingen waaraan Stadgenoot deelneemt: “Met behulp van de voorrangsregeling Van hoog naar laag kunt u binnen de gemeente Amsterdam met voorrang reageren op woningen in uw eigen stadsdeel”1. Door de doorgaande verkoop in een wijk waar de sociale voorraad steeds kleiner wordt, zullen buurtbewoners steeds moeilijker kunnen verhuizen en moeten straks hun buurt verlaten.

Wij begrijpen niet waarom Stadgenoot haar belofte niet nakomt van het niet verkopen van de benedenwoningen in de buurt. Wij hebben tot drie keer toe uw corporatie aangesproken op deze ontwikkeling. Wij eisen dat de woning weer wordt verhuurd. Wij willen graag een gesprek met u en om te horen hoe het zover is gekomen dat u zich niet houdt aan de belofte geen benedenwoningen meer te zullen verkopen.

Hoogachtend,
 
ANTK, BPW, HBZ, HOW
 
N.B. De fracties van de politieke partijen zullen worden benaderd over de prestatieafspraken en de gehouden actie in de Borgerstraat 75. Maatschappelijke organisaties worden ook op de hoogte gesteld.

Noot  van de redactie: 
ANTK: Actiegroep Niet Te Koop
BPW: Bond Precaire Woonvormen
HBZ: Huurders Belang Zuid
HOW: Huurdersvereniging Oud-West


Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven