Bewoners demonstreren voor redding Huis van de Wijk op locatie Hygieaplein

Demonstratie

Bewoners van de Marathon en Stadionbuurt demonstreerden donderdag 29 november tegen de sluiting van hun Huis van de Wijk aan het Hygieaplein. Vertegenwoordigers van allerlei in het buurthuis actieve clubs en bewoners rondom de nieuw aangewezen locatie hebben gesteund door de Wijkraad Amsterdam Zuid West luidkeels hun ongenoegen hierover tot uiting gebracht voor de deuren van de huidige vestiging: Hygieaplein.

Huis van de Wijk aan het Hygieaplein.

Petitie

Tijdens de demonstratie werd door Simon Bornstein, voorzitter van de Wijkraad Amsterdam Zuid West een petitie namens de Wijkraad en 600 ondertekenaars aangeboden aan Jelle Houtsma, S.O.O.Z. directeur en exploitant van het Huis van de Wijk. Dit in protest tegen de mogelijke sluiting op deze locatie. Directeur Houtsma, die het Huis van de Wijk moet redden, noemde de acties ´hartverwarmend!´. De petitie is inmiddels ook door S.O.O.Z. ingediend bij stadsdeelbestuurder (wethouder) Flora Bremer die verantwoordelijkheid draagt voor het sociaal domein in Oud-Zuid. Volgens Houtsma zal een kwartmiljoen euro worden geïnvesteerd in een locatie aan de Olympiaweg. Maar die is volgens de demonstranten ook na een ingrijpende verbouwing ongeschikt. Omwonenden vrezen een hoge mate van overlast door bezoekers en activiteiten. De huidige gebruikers en bezoekers op het Hygieaplein wensen niet uit elkaar gerukt te worden en eisen daarom behoud van het huidige aanbod van activiteiten in het buurthuis.

Buurtrestaurants

Het kostbaar sociaal weefsel in Amsterdam-Zuid beschermt honderden uiterst kwestbare Amsterdammers. Deze ondersteuning bestaat onder andere uit het aanbod van de buurtrestaurants van de Regenboog en Buurtbuik, vier maal per week. Voorts kunnen arme pensionado´s, gehandicapten, mensen in de schuldsanering, etc. een voedselpakket ontvangen, aangeboden door ondernemers uit de buurt.

Deze vormen van armoedebestrijding worden bedreigd door de verhuizing, omdat op de door S.O.O.Z. te ontwikkelen locatie Olympiaweg slechts op zijn hoogst 50 mensen de buurtrestaurants kunnen bezoeken (eigen woorden van Jelle Houtsma). Een te geringe capaciteit voor de huidige en in de toekomst te verwachten vraag.

Europaschool.

Huis van de Wijk Olympus is momenteel gevestigd in hetzelfde schoolgebouw als de internationale Europaschool. Deze laatste groeit uit zijn jasje, besloten is door de Gemeente Amsterdam dat daarom het Huis van de Wijk dient te verhuizen naar een veel mindere behuizing aan de Olympiaweg, hoek Speerstraat.

De gedachte locatie aan de Olympiaweg

De nieuw gedachte locatie

De nieuw gedachte locatie aan de Olympiaweg is kleiner, de binnentuin mag niet worden gebruikt door de bezoekers, het is er gehorig. Muziek maken en dansen lijken dan ook niet mogelijk. Honderden handtekeningen zijn al opgehaald, praktisch alle gebruikers van het buurthuis hebben getekend met als eis het behoud van de huidige locatie voor het Huis van de Wijk Olympus.

Voor de omwonenden van de door S.O.O.Z. geplande locatie is komst van het buurthuis eveneens problematisch. Ook zonder gebruik van de binnenplaats en ook zonder dans- en muziekgroepen (die gedwongen een andere locatie gaan zoeken) zal een huis van de wijk op deze plek voor veel overlast zorgen: drie maal in de week wordt gekookt voor rond de 90 bezoekers, er is een klaverjasclub, er zijn levensmiddelleveringen na 22 uur, mensen die even buiten staan te roken… geen pretje voor degene die er pal boven zijn slaapkamer heeft..

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven