British School of Amsterdam richt gedenkplaats in voor Hannie Schaft

BSA richt dodencel Havenstraat in als gedenkplaats voor verzetsheldin Hannie Schaft.
Een bericht van AT5, vrijdag 21 september 2018 | 19:30

De British School of Amsterdam, de nieuwe eigenaar van de gevangenis in de Havenstraat, heeft benadrukt dat zij streeft om het oorlogsverleden van de gevangenis in de Havenstraat te blijven herdenken.
In de gevangenis zat verzetsheldin Hannie Schaft in een dodencel, wachtend op haar executie in de duinen bij Bloemendaal. Toen bekend werd dat de organisatie het grotendeels in slechte staat verkerende pand overnam, vreesden veel mensen voor het behoud van de historie van het gebouw. Zo zei Simon Bornstein, voorzitter van bewonersorganisatie Wijkraad Amsterdam Zuidwest, dat hij bang is dat de dodencel verloren zal gaan en daarmee een belangrijk onderdeel van geschiedenis.

Cellen behouden
Klein probleem: het is vrijwel onmogelijk om te achterhalen in welke cel Schaft vastzat. Dat bevestigt, na het Nederlands instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), nu ook de British School of Amsterdam. ‘Vanaf het begin van het aankoopproces drie jaar geleden, hebben we het verleden van het gebouw willen behouden en herdenken. We hebben vanaf het begin aangegeven dat we minstens één cel willen behouden voor historische en educatieve doeleinden.’ De school vervolgt dat geprobeerd is om te achterhalen in welke cel Schaft zat, maar dat ook zij deze vraag niet kunnen beantwoorden.

Gedenkplaats
Maar er is wel ander goed nieuws: ‘Uit respect voor Hannie Schaft, het Nederlands verzet en alle politieke gevangen wereldwijd zullen wij een cel op de derde verdieping van de voormalige vrouwenvleugel als gedenkplaats in stand houden, en hopen deze ruimte te kunnen vullen met archieven en historische voorwerpen’.
Naast Hannie Schaft, zaten ook Gerrit van der Veen en de familie Frank in de gevangenis. Ook hun cellen zijn onbekend.

Tot zover het persbericht van AT5. Wijkraad Amsterdam Zuid West heeft het volgende persbericht de wereld in gestuurd, waar de BSA dus snel op heeft gereageerd:

 

PERSBERICHT

WJKRAAD SLAAT ALARM:
MOGELIJKE SLOOP DODENCEL HANNIE SCHAFT VOORKOMEN

​Wijkraad Amsterdam Zuid West slaat groot alarm. De sloop van de dodencel van Hannie Schaft in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam-Zuid moet worden voorkomen. De Wijkraad heeft inmiddels de hulp ingeroepen van de Nationale Hannie Schaft Stichting om de dodencel waar verzetsstrijdster Hannie Schaft voor haar executie door de bezetter werd verhoord en gevangen gehouden te behouden.

De British School of Amsterdam heeft de voormalige gevangenis aan de Havenstraat 6 gekocht van het Ministerie van Justitie en zal de gevangenismuren slopen, de bebouwing uit de 80er jaren slopen en de
muren van het Kruisgebouw, waarin de cellenblokken, doorbreken om zo klaslokalen te kunnen bouwen. Mogelijk wordt daardoor de dodencel van Hanny Schaft, het laatste verblijf voor haar executie, met sloop
bedreigd. De Wijkraad en het Buurtcomité maken zich ernstige zorgen.

De Wijkraad eist van de British School dat a) de dodencel Hanny Schaft met origineel interieur wordt behouden als permanent aandenken aan WOII en de bijdragen van mevrouw Schaft z.g.. Tevens wil de
Wijkraad Amsterdam Zuid West, dat de British School deze cel formeel adopteert als monument, waar leerlingen een jaarlijkse herdenking organiseren, bij voorkeur op 4 mei, met openstelling voor het publiek.
Tevens wenst Wijkraad Amsterdam Zuid West, dat de school er een permanent onderwijsprogramma en lespakket aan verbinden zal.

Omdat de Gemeente Amsterdam aanstonds de omgevingsvergunning zal verlenen, met daarin de voorgenomen sloop en bouwwerkzaamheden, heeft de Wijkraad groot alarm geslagen en een raadadres ingediend bij de Gemeenteraad van Amsterdam om de dodencellen van Hannie Schaft en Gerrit van der Veen van de mogelijke sloop te redden.

Wijkraadvoorzitter Simon Bornstein: ‘De Wijkraad eist het behoud van de dodencellen van Hannie Schaft en Gerrit van der Veen, maar daarnaast ook de bescherming van de originele gevels van het Rijksmonument in haar historische context van Plan Zuid, dat een wettelijk beschermd stadsgezicht is. Wij eisen een strengere
bescherming van de monumentale bebouwing aan de Havenstraat en veel aandacht voor nationale helden als Gerrit van der Veen en Hannie Schaft!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven